Predlog programa rada Unesko klubova za školsku 2023/24

Kao i svake školske godine, pokušavamo da svim klubovima za UNESCO Srbije predložimo odredjene smernice u radu u cilju zajednickih aktivnosti i mogućnosti medjusobnog povezivanja.

Na osnovu zaključaka donetih na nedavno održanoj Generalnoj skupštini Klubova za UNESCO Srbije, predlažemo sledeće aktivnosti:

 • Pored vec ustaljenih studijskih putovanja po Evropi u skladu sa programom upoznavanja Svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKA i pod pokroviteljskom Evropske federacije klubova za UNESCO, predloženo je i usvojeno da se organizuju isto tako i ekskurzije po Srbiji u cilju upoznavanja naše kulturne baštine, kao i rezervate biosfere Golija- Studenica, Bačko Podunavlje.
 • Usvojen je i predlog da se organizuju letnji kampovi za članove Klubova za UNESCO Srbije i to sa odredjenom vaspitno-obrazovnom tematikom.
 • Karlovačka gimnazija priprema trodnevni boravak u Viminacijumu uz odredjene kvalitetne sadržaje a u sklopu našeg programa rada.
 • Predlažemo i vidno bolju saradnju izmedju klubova, a sve u cilju razvijanja medjusobnih prijateljskih odnosa i druženja, izvodjenjem zajedničkih aktivnosti.
 • Isto tako neophodno je da se početkom školske godine organizuju sastanci Klubova za UNESCO i utvrde aktivnosti s hodno interesovanju članova kluba.
 • Posebno podvlačimo rad na sprečavanju vršnjačkog nasilja. Neophodno je da se organizuju debatni okrugli stolovi gde bi učesnici izražavali svoje misljenje po ovom pitanju, otkrivali uzroke ovakvog ponasanja i davali konkretne predloge za prevazilaženje svakog nasilja bilo fizičkog ili verbalnog.
 • Predlažemo isto tako da se održe i kraća predavanja o lepom ponašanju u medjusobnoj komunikaciji, kako u školi tako i van škole, u porodici, na ulici u pozoristu, jednom rečju svuda i na svakom mestu.
 • Organizovanje akcija u cilju održavanja životne sredine i bolje socijalizacije učenika.
 • Obeležavanje značajnih datuma UNESKA kroz različite sadržaje.
 • Organizacija pomoći učenicima koji zaostaju u savladjivanju gradiva.
 • Organizovanje Kutka za UNESCO u krugu škole u kojem bi se predstavljale sve aktivnosti kluba i razna obaveštenja. Na taj način vidno se pretstavlja rad kluba.
 • Uključivanje u dopunu web stranice “ Klub UNESCO Beograd”, slanjem fotografija i kraćeg teksta o aktivnostima. (clubunescobelgrade.org.rs)

Iz gore navedenih aktivnosti, možemo da izvedemo zaključak da je tezište većine aktivnosti Klubova za UNESCO na poboljšanju medjusobne komunikacije učenika u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja i podizanju svesti o zajedništvu i toleranciji. Aktivnosti se odvijaju u skladu sa smernicama UNESKA o zaštiti životne sredine, o upoznavanju sopstvene kulturne tekovine kao i o tekovini drugih kultura na tlu Evrope, sa posebnim osvrtom na rezervate biosfere u našoj zemlji.

Ovo je bio samo deo mogućnosti aktivnosti Klubova za UNESCO, sto ne isključuje i neke dodatne aktivnosti klubova po sopstvenom izboru.

Želimo vam puno uspeha u radu zajedno sa nama. Spremni smo da se uključimo u sve aktivnosti i pomognemo u realizaciji istih.

Napominjemo kao i svake godine, da je potrebno da se ovaj program rada Klubova za UNESCO unese u Godišnji program rada škole, pod stavkom medjunarodne saradnje, a u cilju nesmetane realizacije istog.

Predsednik

mr Milica Dromnjaković s.r.