Predlog programa rada Unesko klubova za školsku 2022/23

Poštovani saradnici Klubova za UNESCO Srbije, poznato vam je da svake školske godine pokušamo da vam predložimo opšte smernice rada klubova u skladu sa programima UNESKA.

Na WhatsApp-u otvorili smo grupu “Club UNESCO BEOGRAD” za sve koordinatore, direktore škola i učenike u cilju bolje komunikacije izmedju Federacije – Club UNESCO Beograd i Klubova za UNESCO pri školama.

U planu je da ostvarimo komunikaciju izmedju članova klubova pri školama i da se vode razgovori na odredjene teme, daju predlozi za neke zajedničke akcije kao i uključivanje u neke forume u svetu i drugo, na predlog učesnika. To bi bio u isto vreme i informacioni biro za prikaz aktivnosti klubova foto ili video prezentacijama, uz kraći tekst. Na taj način, mnoge aktivnosti biće vidljive i dokumentovane.

Potrebno je da nam dostavite svoje brojeve telefona, kako bi smo vas priključili ovoj grupi.

Radimo na izradi nove web stranice Federacije klubova za UNESCO Srbije-Klub UNESCO Beograd i bilo bi poželjno da nam dostavite pojedine fotografije o vašim aktivnostima, uz kraći propratni tekst, vreme i mesto dogadjanja. Prihvatamo sve sugestije u pogledu nove web stranice.

Ove šk.god. planiramo održavanje Generalne izborne skupštine Klubova za UNESCO, na kojoj ćemo izabrati novi Upravni odbor i dati predlog za Predsednika. Razmatraće se rezultati rada dosadašnjeg Upravnog odbora i Predsednika kao i samih Klubova za UNESCO.

I dalje cemo raditi na podizanju svesti mladih na temu “Čovek i biosfera” u kontekstu održivog razvoja . Kod nas su proglašena, od strane UNESKA, 2 rezervata biosfere: Golija- Studenica 2001. i Bačko Podunavlje 2017. god.

Predlazemo organizovanje letnjih kampova na temu zaštite Biosfere. Od 1980.god u UNESKU postoji ovaj program pod skraćenim nazivom “MAB”, sto je skraćenica na engleskom jeziku za” Čovek i biosfera.” Kampovi bi se organizovali u rezervatima prirode ili potencijalnim rezervatima za vreme kojih učesnici bi radili na očuvanju prirode, vodili razgovor sa meštanima kako da sačuvaju svoj zžvotni prostor i koji su njihovi predlozi u vezi održivog razvoja. Na osnovu istrazivanja, mladi bi ukazali na propuste koje su zabeležili u cilju poboljsanja odnosa prema prirodi i proizvodnji hrane. Upoznali bi se sa načinom branja lekovitog bilja i njihovog sušenja kao i sa pronalaženjem hrane u prirodi, kao sto su to pečurke i druge jestive biljke.

U cilju bližeg upoznavanja sa našim rezervatima prirode predlažemo i jednodnevne ekskurzije na kojima bi učenici snimali sve sto su videli i nakon toga pravili panoe.

U pogledu organizovanja letnjih kampova, postoji mogućnost izbora i drugih sadržaja iz oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Uz podizanje opšte kulture i obrazovanja, podiže se kultura mira i održivog razvoja.

U skladu sa programom upoznavanja Svetske baštine pod zaštitom UNESKA, a na predlog Centra za Svetsku kulturnu baštinu UNESKA i pod pokroviteljstvom Evropske Federacije Asocijacija i Klubova za UNESKO, organizovati studijska putovanja u cilju upoznavanja sa spomenicima kulture Evrope i naše zemlje, pod zaštitom UNESKA, koja su i do sada bila u našem programu i uspešno izvodjena.

Ne zaboravimo i obeležavanje značajnih datuma po izboru UNESKA i Ujedinjenih Nacija.Oni su istovremeno obrazovni i društveni i ukazuju na značaj tematike na koju se odnose.

Želimo vam puno uspeha u radu zajedno sa nama. Spremni smo da se uključimo u sve vaše aktivnosti i pomognemo u realizaciji istih.

Napominjemo, kao i svake godine, da je potrebno da se ovaj program rada Klubova za UNESCO unese u Godišnji program rada škole, pod stavkom medjunarodne saradnje, a u cilju nesmetane realizacije istog.

Predsednik

mr Milica Dromnjaković s.r.