Predlog programa rada Unesko klubova za školsku 2019/20

U skladu sa smernicama UNESKA i u skladu sa onim što se od ove organizacije zahteva i očekuje, usmerićemo i naše aktivnosti. Od UNESKA se očekuje, između ostalog, da osmisli i kreira viziju društvenog razvoja preko obrazovanja i vaspitanja, posebno za mir u svetu putem razvoja tolerancije, demokratije i prava čoveka. Sve kulturne, obrazovne i naučne institucije moraju da se uključe i daju odgovor kako sačuvati planetu Zemlju od daljeg urušavanja i značajnih klimatskih promena.

Šta možemo mi u okviru rada Klubova za UNESKO da uradimo i doprinesemo da sredina u kojoj živimo bude bolja za život i da je sačuvamo za buduće generacije?

 1. U atmosferi tolerancije i međusobnog razumevanja organizovati razne aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine.
 2. Negovati tradicionalne vrednosti načina življenja, etike i kulture.
 3. Upoznavati kulturnu baštinu svoga kraja kao i svoje zemlje i raditi na njenom očuvanju.
 4. Nastavljamo aktivnosti iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa i radimo na štampanju brošure iz te oblasti a na osnovu istraživačkog rada pojedinih Klubova za UNESKO Srbije.
 5. Istovremeno potrebno je da se upozna i svetska kulturna baština.
 6. U cilju upoznavanja kulturne baštine Evrope, organizovati studijska putovanja sa obilaskom kulturnih znamenitosti pod zaštitom UNESKA.
 7. Obezbediti slobodan protok ideja i informacija preko okruglih stolova i razmatranja akutnih problema u društvu i porodici.
 8. Organizovanje tematskih letnjih kampova u zemlji i okruženju.
 9. Obeležavanje značajnih datuma UNESKA.
 10. Očuvanje ćirilice i negovanje maternjeg jezika je naše trajno opredeljenje u programu rada Klubova za UNESKO.
 11. Učestvovanje u raznim manifestacijama Klubova za UNESKO Evrope.

Predlog rada Klubova za UNESKO Srbije za šk. 2019/20 sigurno ne isključuje i ideje za pojedine aktivnosti Klubova za UNESKO koje bi potekle od samih klubova i njihovih koordinatora za UNESKO. Važno je da sve aktivnosti budu u skladu sa smernicama UNESKA.

Napominjemo da je neophodno da se ovaj Plan rada Klubova za UNESKO unese u Godišnji plan rada škole pod stavkom međunarodne saradnje, a u cilju nesmetane realizacije istog.

Unapred vam se zahvaljujemo na uloženom trudu u realizaciji ovog programa i želimo puno uspeha u radu.

U Beogradu, 17.06.2019.

Predsednik

mr Milica Dromnjaković