Godisnji Izveštaj o radu 2022/23

Kao i svake godine, pokušavamo da napišemo izveštaj o radu klubova za Unesko Srbije, u nameri da prikažemo javnosti bar deo aktivnosti koje se odvijaju unutar klubova.

U pogledu realizacije programa rada za šk.2022/23 mozemo da zaključimo da je isti u potpunosti realizovan, uz dopunu i mnogo drugih aktivnosti, zavisno od interesovanja klubova.

Povodom obeležavanja 20 godina rada Federacije klubova za UNESCO Srbije - Klub UNESCO Beograd, održana je redovna skupština 20.05.2023. god. u prostorijama hotela “Palace” u Beogradu. Tom prilikom prikazana je nova web stranica koja obuhvata aktivnosti tokom svih ovih 20 godina rada klubova za UNESCO.(clubunescobelgrade.org.rs) počev od otvaranja prvog kluba 2003 god. pa sve do danas. Bila je ovo istovremeno i izborna skupština sa sledećim dnevnim redom:

  1. Izveštaj o radu klubova za UNESCO.
  2. Izveštaj o radu Predsednice i članova Upravnog odbora.
  3. Finansijski izveštaj kluba.
  4. Predlozi za program rada u narednoj šk.god. 2023/24
  5. . Usvajanje izmene i dopune statuta tj.čl.4 stav 4 koji se odnosi na upotrebu novog loga
  6. Izbor Upravnog odbora
  7. Izbor Predsednika, Zamenika predsednika i Generalnog sekretara
  8. Uručivanje zahvalnica povodom 20 god. rada.
  9. Razno

Iz podnetog izveštaja o radu Klubova za UNESCO kao i same Federacije, možemo da primetimo da aktivnost nije prestajala ni za vreme pandemije Covid 19. Aktivnosti su se odvijale preko “ZOOM” konferencija u kojima su bili uključeni i pojedini klubovi kao i sama Federacija. Navodimo samo pojedine: Vanredna Generalna skupština Evropske federacije 15.11.2020. Forum “Partage et cooperation” 31.01.2021.na kojem su razmatrane potesškoće u radu klubova, konferencija nacionalnih komisija za saradnju sa Uneskom 06.04.2021. na Dan mira 21.09.2021.god. obeleženo je 75 god. postojanja Uneska, 40 god. Svetske federacije i 20 god.Evropske federacije klubova za UNESCO (podneli smo ekspoze), forum Azija-Evropa od 29 do 30.10.2021 god.na kojem smo pretstavili znacaj studijskih putovanja za mlade, 16.10.2021. održan je forum na temu “Jednakost polova” na kojem su učestvovali Gimnazija iz Sremskih Karlovaca i UTŠ Vrnjačka Banja.

OŠ ”Vuk Karadžic” iz Zrenjanina učestvovala je na Medjunarodnom festivalu dečijeg pozorišta “Metamorphosis” iz Yekaterinburga 2021.god. Realizovana su 2 studijska putovanja klubova za Budimpeštu i Pariz 2022.god. Prisustvovali smo tokom 2022 god. svim forumima na kojima smo bili pozvani. Teme su bile: Dobra praksa u radu klubova, obeležavanje 50 god.od usvajanja Konvencije o svetskoj baštini, koja je usvojena na Generalnoj skupštini UNESKA 1972. god. i razmena iskustava o načinu funkcionisanja klubova. Na svim forumima podnosili smo saopštenja na zadatu temu.

Evropska federacija klubova za UNESCO je štampala knjigu aktivnosti klubova u kojoj su prikazane i naše aktivnosti. Knjiga nam je svečano uručena ove godine.

Klub UNESCO Beograd se finansira delimično iz članarina i podrške ”Ars travel-a” iz Beograda u čijim prostorijama se odvija naša delatnost. Ne postoje drugi izvori prihoda.

U pogledu predloga za program rada koji su usvojeni na Skupštini, napominjemo da su svi uneti u program rada za narednu šk.god. 2023/24.

Usvojen je novi logotip za udruženje u vidu improvizovane slike zemaljske kugle i kruga oko nje, uz naziv Klub UNESCO Beograd na ćiriličnom pismu ili Club UNESCO Belgrade na francuskom jeziku, sa osnovnim podacima udruženja.

Većinom glasova izabran je Upravni odbor udruženja od 5 članova: mr Milica Dromnjaković, Miroslav Dromnjaković, prof. Nadina Janković, prof. Jasna Perić i prof. Sladjana Opačić.

Novi Upravni odbor je izvršio izbor Predsednika, Zamenika i Generalnog sekretara na sledeći način:

Predsednica mr Milica Dromnjaković, Zamenik Miroslav Dromnjaković, Generalni sekretar prof. Nadina Janković, Zamenik gen.sekretara prof. Jasna Perić.

Uručene su zahvalnice povodom 20 god. rada udruženja, za uspešnu saradnju i pomoć u podizanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Na osnovu pojedinacnih izveštaja koordinataora za saradnju, prispelih do trenutka pisanja ovog izveštaja, može se zaključiti da je bilo različitih aktivnosti klubova u skladu sa programom rada Federacije i smernicama UNESKA i to u velikom broju. Prikazaćemo ih redom, bez detaljnih objasnjenja zbog preobilnog materijala.

Sve aktivnosti su svrstane po oblastima koje su bile najviše zastupljene. Razvijanje interesovanja za istraživackim radom i sticanjem novih znanja i veština iz svih oblasti:

Održan je festival nauke 04.05.2023.god i predavanje o elektronskom nasilju, predstavljen je genocid srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, održan je javni čas “ Geografija moje istorije”, realizovan je medjuškolski projekat” Znanje-naše-imanje—zamirišimo- zdravo” ,bio je info dan “Mladi i preduzetnistvo” kao i obuka za početnike u poslovanju. Organizovan je Letnji istraživacki kamp”Vizantija”, kamp u Viminacijumu na kojem su se učenici upoznali sa načinom života i rada starih Rimljana. Predstavljena je Švedska u okviru manifestacije Evropsko selo.

U cilju upoznavanja Evropske kulturne baštine spomenika kulture i civilizacije, realizovana su studijska putovanja za Francusku, Španiju i Italiju u kojima su učestvovali klubovi iz više škola. Mnogobrojni su spomenici kulture koje su članovi klubova posetili a koji su pod zaštitom UNESKA. Pored toga, tokom ovih putovanja sklapaju se nova prijateljstva i razvija se kultura prijateljstva i tolerancije. Pre polaska na put, vrše se pripreme o tome sta će se videti, uz detaljnu analizu svih mesta i spomenika koji su u programu putovanja. Nakon završenog putovanja sumiraju se utisci i prave video prezentacije i panoi s fotografijama, kako bi se i ostali učenici koji nisu učestvovali u putovanju upoznali sa onim sto se obišlo i videlo.

Posete i izložbe : Izlozba Rusko-geografskog društva i svečana akademija, predavanje i izložba posvećena Milutinu Milankoviću, poseta SMS “ Isidor Bajić“ u cilju upoznavanja muzičkih instrumenata i izvodjaca, prikaz kopije Miroslavljevog jevandjelja koje je na listi Svetske nematerijalne kulturne baštine UNESKA, saradnja sa narodnim muzejem Zrenjanin, poseta Galerije Matice srpske za vreme izložbe posvećene Urošu Prediću, poseta postrojenju za preradu voda u Ivanjici.

Obeležavanje značajnih datuma i Dana: Dan savremene geografije u saradnji sa Geografskim fakultetom u Beogradu, Svetski dan voda uz učešće preduzeća i ustanova koji se bave ovom oblasti, obeležen je Svetski dan zdrave hrane uz video projekciju, panoe i postere na kojima je prikazana zdrava hrana i ona koja to nije, Evropski dan jezika, Dan knjige i Dan planete zemlje u okviru zaštite biosfere, Dan sećanja na zrtve holokausta, Dan “roze majica“ u cilju borbe protiv vršnjačkog nasilja. Napravljeni su digitalni posteri i zalepljeni na vratima učionica. Pisane su poruke protiv nasilja na roze hamerima, Dan kupusa i jabuke u okviru prikaza jeseni,

Dan deteta uz “Pop Up“ festival i mnogi drugi značajni datumi na svetskom nivou.

Klima i zaštita biosfere: Obeležavanje Svetskog dana močvarnih područja i izrada filma, akcija “Zasadi drvo“ u saradnji sa Srbija šume, Agrarno nasledje Banata, ozelenjavanje školskih dvorišta, ekološki projekat Čistije i zelenije škole Vojvodine“ , kao i projekat “ Zdravo rastimo“.

Pozorište i film: Predstava “ Izvinite sto smo se upoznali“ na temu ekologije duše naspram rialiti vrednostima, snimanje emisije u trajanju od 50’ “ Dobro jutro lenjivci” na RTV1.

Humanitarne akcije: “Užina za sve“ poseta svratišta za decu u Krfskoj ul. u Beogradu, ekološkohumanitarni bazar robe i ostalog materijala na Dan planete zemlje, humanitarna akcija “Kukice dobrote“ Zrenjanin.

Obeležavanje 20 god. Kluba UNESCO: Istraživanja i prikaz naše kulturne baštine, izrada panoa, plakata u cilju prezentacije kulturne baštine Srbije na listi kulturnog nasledja UNESKA. Predstavljena je i kulturna baština Azije, Afrike i Evrope

Uspostavljena je i saradnja sa školama iz Turske, Italije i Tajlanda.

Posebne zasluge u pisanju ovog izveštaja o aktivnostima klubova za UNESCO pripadaju sledecim školama:

Gimnazija u Raški-Tamara Čolovic, Gimnazija Ivanjica-dr Duško Parezanović, Gimnazija Lazarevac-Nada Karanović i Dušanka, Gimnazija “20 oktobar“ Bačka Palanka-Ilić Ilinka, VI beogradska gimnazija- Jasna Perić, OŠ “Vuk Karadzić “ Zrenjanin-Jelena Srdanović, OŠ “ Šandor Petefi“ Novi Sad- Peurača Jelena, Pejović Biljana i Dragić Mila, Gimnazija Sremski Karlovci-Bojana Butorac.

U nadi da ce ovaj izveštaj prikazati cilj i smisao naših aktivnosti kao i same sadržaje, ostaje nam da izrazimo našu zahvalnost svim saradnicima klubova za Unesco, direktorima i koordinatorima i da izrazimo našu privrženost vannastavnim aktivnostima u cilju bolje realizacije vaspitno obrazovnog programa.

U Beogradu 14.07.2023.god

Predsednica

mr Milica Dromnjaković,prof.s.r.