Godisnji Izveštaj o radu 2021/22

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2021/2022 GODINU

Na kraju svake šk. god. pokušavamo da sastavimo izvštaj o radu Klubova za Unesko, na osnovu prispelih pojedinačnih izveštaja svakog kluba. To svakako nije ni malo lak posao pošto je mnogo raznih aktivnosti iz godišnjeg plana rada klubova, a i onih po slobodnom izboru svakogkluba, koji su u skladu sa smernicama rada UNESKA.

Tokom protekle školske godine pokušali smo da animiramo Klubove za UNESCO da se uključe u « ZOOM » konferencije u svetu i u ostale aktivnosti. Odziv je bio vrlo uspešan.

Jedan broj Klubova za Unesco uključio se u video konferenciju Nacionalnih komisija za saradnju sa Uneskom u cilju upoznavanja sa novom organizacijom saradnje Klubova za Unesco i Nacionalnih komisija.

Klub za Unesco UTŠ Vrnjačka Banja i Gimnazija Sremski Karlovci uključili su grupu učenika na video konferenciju « Jednakost polova » u organizaciji Foruma » Partage et coopération ». Forum je održan 16.10.2021.god. Učesnici su razmenili mišljenja sa vršnjacima iz Evrope i Afrike, na zadatu temu. Lokalni mediji su izveštavali o ovom dogadjaju.

Klub za Unesco OŠ »Vuk Karadžic » Zrenjanin je učestvovao na medjunarodnom konkursu Kluba za Unesco »Sovushka » iz Jekaterinburga. Bio je to Festival kreativnog pozorišta mladih i dece » Metamorphosis » koji je odžan od 27.09. do 27.10.2021.god. Mladi iz Zrenjanina su prikazali jednu video igru u trajanju 40’ pod nazivom « Vukova beseda » i dobili su Prvu nagradu i diplomu.

Primetno je bilo i naše učešće na Forumu Evropa-Azija u organizaciji Federacije Klubova za Unesco Kazahstana i Evropske federacije unesco klubova u vremenu od 29. do 30.10.2021.god. Tom prilikom mr Milica Dromnjaković pročitala je referat na temu » Studijska putovanja mladih u sklopu održivog razvoja u obrazovanju.

Prihvatili smo poziv za učešće na Internacionalnom seminaru « Partage et coopération » 24.juna 2022.god na temu Obrazovanje devojaka i Solidarnost u prihvatanju migranata. Predstavili smo auditorijumu naš predlog u pogledu obrazovanja devojaka koji se odnosio na upoznavanju drugih kultura i civilizacijskih tekovina.

Na osnovu predloženog plana rada, otvorena je grupa Unesco klub Beograd na WahatsAPP kojoj ce se pridružiti Klubovi za Unesco Srbije a u cilju pretstavljanja svojih aktivnosti i boljekomunikacije izmedju klubova i Federacije klubova za Unesco Srbije. U planu je da ova grupa organizuje i “ZOOM” konferencije na aktuelne teme iz programa Uneska i Federacije klubova za Unesco Srbije.

U skladu sa programom upoznavanja Svetske kulturne baštine pod zastitom UNESKA a na predlog Centra za Svetsku kulturnu baštinu UNESKA i pod pokroviteljstvom Evropske federacije klubova za UNESCO, organizovana su dva studijska putovanja za Klubove za UNESCO Srbije i to za Budimpeštu i Pariz u vremenu od 21.04-23.04.2022.god i od 05-11.07.2022.god. Program obilaska spomenika pod zaštitom UNESKA obuhvatao je i Strazbur, Rems, Beč i Sentandreju. Učestvoale su Zemunska gimnazija, VI beogradska gimnazija i Gimnazija Smederevo.

TŠ ”Radoje Ljubičić” iz Užica je organizovala jednodnevni izlet do manastira Rača i stećke u Perućcu u cilju podizanja obrazovnog nivoa učenika i upoznavanja sa našim kulturnim dobrom. Svuda su imali kratka predavanja monaha ili kustosa koji su uspešno približili posetiocima istoriju ovih kulturnih svetinja.

Svi Klubovi za UNESCO su svojim aktivnostima promovisali rad UNESKA i obeležavali značajne datume. Svaki klub je ove aktivnosti izvodio na svoj način zavisno od mogućnosti.

TŠ “Radoje Ljubičić” je obeležila “Dan porodice” prigodnom prezentacijom za učenike i nastavnike. Inače, veći deo svojih aktivnosti posvetili su nematerijalnoj kulturnoj baštini baveći se prikupljanjem i izlaganjem primeraka čarapa koje su sastavni deo narodne nošnje širom Srbije. Oformili su « Zavičajni kutak » koji je postao izložbeni prostor za eksponate nematerijalne kulturne baštine.

U pogledu obeležavanja značajnih datuma ističe se Klub za UNESCO OŠ « Vuk Karadžic » iz Zrenjanina. Obeležavanje značajnih datuma je rasporedjeno po razredima i odeljenjima, tako da je svako obeležio pojedini datum kao n.pr.Evropska nedelja sporta, Svetski dan mira, Dečija nedelja, Svetski dan deteta, Medjunarodni dan maternjeg jezika, Medjunarodni dan borbe protiv vršnjackog nasilja, Medjunarodni dan matematike, Dan planete zemlje i dr.

Šesta beogradska gimnazija je prikazala film ”Kako diše planeta” povodom obeležavanja Dana borbe protiv prirodnih katastrofa. Dan maternjeg jezika je obeležen postavkom izložbe radova učenika na temu ljubavi prema prirodi i svom bližnjem.

U saradnji sa Razvojnim centrom Ruskog geografskog društva u Srbiji, škola je učestvovala u medjunarodnoj akciji “Geografski diktat”, koja ima za cilj upoznavanje prirodnih, istorijskih i kulturolško-demografskih odlika Rusije. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacije EU u Srbiji, organizovan je nacionalni konkurs “ Dobro došli u moju zemlju” u cilju promovisanja života mladih izbeglica i načinu njihovog integrisanja u društvo i naš obrazovni sistem. Učestvovalo je preko 30 škola i 20 gradova Republike Srbije.

Ovaj klub je tokom školske godine posvetio posebnu pažnju istraživanju spomenika kulture Srbije pod zastitom UNESKA. Povodom obeležavanja 17 godina postojanja Kluba za UNESCO VI beogradske gimnazije, postavljena je izložba sledećih radova:

Miroslavljevo jevandjelje, Arhiv Nikole Tesle, Gamzigrad, Studenica, Stari Ras i Sopoćani, Djurdjevi stupovi i Petrova crkva, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija.

Zapaženi su vidni rezultati u oblasti kulturno-obrazovnih aktivnosti pojedinih Klubova za UNESCO. Napomenućemo aktivnosti OŠ”Vuk Karadžic” iz Zrenjanina. U saradnji sa Gradskom bibliotekom i Narodnim muzejom u Zrenjaninu, učenici su upoznati sa životom i radom čoveka u Neolitu. Upoznali su način odevanja, tkanine i ornamente Neolitskog čoveka i primenili ih u savremenom odevanju.

U školi se vec 19 god. organizuje « Svetosavsko takmičenje u lepom pisanju » u znak sećanja na rad i dela Svetog Save. Podizanjem kulturnog nivoa mladih, članova Klubova za UNESCO postiže se i bolja perspektiva za mir u svetu i kod nas.

Organizovana je « Pesnička stafeta », horski festival »Slobodan Bursać », posvećuje se velika pažnja učenju stranih jezika uz saradnju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, poseta Narodnog muzeja u Zrenjaninu i dr.

Postignuti su vidni rezultati u zaštiti životne sredine kao n.pr.izrada hranilica za ptice u OŠ ”Vuk Karadžić” ili organizovanje prodajne izložbe korišćene odeće i drugih predmeta u Gimnaziji Bačka Palanka. Ostatak odeće je predat na reciklažu.

Na kraju izveštaja, zahvaljujemo se svim koordinatorima Klubova za UNESCO na uspešnojsaradnji, a posebno gore navedenim klubovima koji su najviše doprineli u realizaciji Plana rada za šk.2021/22.god.

Pozdravljamo otvaranje novih Klubova za UNESCO. To su Elektrotehnička škola “ Rade Konćar” Beograd i Gimnazija” Bora Stanković” Nis. Želimo im puno uspeha u radu I zahvaljujemo na interesovanju.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu 15.07.2022.god.