Godisnji Izveštaj o radu 2019/20

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2019/2020 GODINU

Na osnovu prikupljenih izveštaja o radu pojedinih UNESKO klubova, kao i svake godine, pišemo izveštaj na nivou Federacije UNESKO klubova Srbije, a na osnovu smernica rada UNESKA, Plana rada Federacije UNESKO klubova i Nacionalne strategije za mlade do 2025. god.

Poznato je da su svi UNESKO klubovi u Srbiji u osnovnim i srednjim školama i da se sve aktivnosti odvijaju u sklopu Plana i programa rada samih škola. Ove godine pojedine aktivnosti morale su da se odlože za narednu školsku godinu usled pojave virusa Covid 19 u martu mesecu.

I pored toga, jedan veliki broj aktivnosti je realizovan do pojave Covida 19, što je za svaku pohvalu i ovom prilikom izražavamo našu zahvalnost za uloženi trud škola i koordinatora za UNESKO klubove.

Iz uvodnika izveštaja koordinatora OŠ”Vojislav Voka Savić” i Šeste beogradske gimnazije, može se reći da predstavljaju sadržaj svih aktivnosti UNESKO klubova u protekloj školskoj godini. Navodimo ih u celosti:

“UNESKO klub okuplja učenike škole s ciljem da pruži učenicima sticanje neophodnih znanja, umeća i veština iz domena obrazovanja, kulture, nauke, zaštite životne sredine i očuvanja kulturnih vrednosti i prirodnog dobra. Omogućava učenicima upoznavanje drugih i drugačijih kultura i podstiče ih na fleksibilnost i toleranciju. Razvija svest kod učenika o poštovanju pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda, bez obzira na rasu,pol i religiju”.

“Program aktivnosti UNESKO kluba u 2019-2020.godini omogućio je jačanje interesovanja učenika za projektno- istraživačkim radom kroz upoznavanje kulture evropskih naroda, znamenitih kulturno- istorijskih objekata i prirodnih fenomena. Aktivnosti članova usmerene su na promovisanje kulturnog nasleđa”.

U daljem izveštaju pokušaćemo da napravimo sintezu svih izveštaja po oblastima rada.

KULTURA:

 • Očuvanje i negovanje kulturnog nasleđa Južne Srbije prikazano je na javnom času ”Vranje i Koštana Bore Stankovića” uz prikaz kulturološke odlike i tradiciju ovog kraja.
 • Upoznavanje sa spomenicima kulture pod zaštitom UNESKA.
 • Učenici su učestvovali u interaktivnoj predstavi „Tri lica ogledala“ u režiji Gordane Lebović.
 • U centru za kulturu u Lazarevcu, učenici su gledali film „Dnevnik Diane Budisavljević“.
 • Poseta Sajma knjiga u Beogradu.
 • Obilazak manastira Studenica, Đurđevi stupovi, Gradac, Žiča i tvrđave Maglič.
 • Olivera Balašević , bivša učenica OŠ ”Vuk Karadžić iz Zrenjanina je održala promociju svoje prve knjige ”Planeta dvorište”. Učenici ove škole su bili domaćini i vodiči kroz kulturne znamenitosti Zrenjanina, učenicima iz Ečke i Elemira.
 • Održan je i mjuzikl na temu “Trnove Ružice” u prisustvu učenika i roditelja.

OBELEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA I GODIŠNJICA:

 • Održana je svečana akademija i izložba fotografija povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
 • Obeleženi su značajni datumi sa liste Ujedinjenih nacija i UNESKA, Dan maternjeg jezika uz poseban osvrt na očuvanje ćiriličnog pisma, Dan porodice i borba protiv porodičnog nasilja, obeležen je Dan Uneska uz postavljanje panoa u cilju upoznavanja učenika sa sadržajem i ciljevima rada i funkcionisanja UNESKA, Dan borbe protiv side.
 • Održano je i prigodno predavanje o Svetskom danu socijalne pravde sa akcentom na rodnu ravnopravnost u našoj sredini.
 • Postavljene su i izložbe povodom 16 godina UNESKO kluba Šeste beogradske gimnazije. Učenici ove škole su prisustvovali svečanoj akademiji u Ruskom domu u Beogradu, povodom proslave godišnjice rada centra Ruskog geografskog drustva u Srbiji.
 • Poseta Narodne skupštine povodom obeležavanja 160 godina od Svetoandrejske skupštine i donošenja prvog zakona o Narodnoj skupštini 1858. god.
 • Obeležena je godišnjica Kolubarske bitke sa predstavom ”Kolevka bajke za vremena”.

NAUKA, TEHNIKA I MLADI:

 • Poseta Prirodnjačkog centra u Svilajncu u okviru realizacije teme ”Evolucijom do nas”.
 • U Muzeju nauke i tehnike održana je radionica o održivom korišćenju prirodnih minerala. Učenici su prisustvovali demonstraciji o korišćenju mineralnih sirovina i razlozima racionalizacije trošenja istih. Ovogodišnja tema festivala nauke privukla je pažnju 120 učenika Šeste beogradske gimnazije da “razotkriju” naučne tajne.
 • U okviru takmičenja “Državno prvenstvo istraživačkih radova osnovaca” učestvovale su škole iz Srbije – predmet fizika i matematika kao I OŠ ”Vuk Karadžić”. U školi je počela sa radom školska novinarska i internet redakcija koja će kreirati informativne, edukativne video emisije i na taj način će promovisati samu školu i podići nivo informisanja o radu škole. Projekat “Vukova“ internet televizija je finansirao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Mladi su osposobljeni za učenje na daljinu i to vrlo brzo i uspešno, koristeći prethodno stečena znanja.
 • Obeležen je i međunarodni Dan rada putem video klipova preko Gugl učionice. Organizovana su i Gugle putovanja.
 • Unesko klubovi rade i na uređenju sajtova kako bi sve aktivnosti prikazali široj publici i privukli interesovanje za angažovanje mladih u aktivnostima Unesko klubova.

PROJEKAT NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE :

 • 21.12.2019. u Beogradu održan je sastanak svih učesnika u realizaciji ovog projekta. Predstavljena je video dokumentacija prikupljenog materijala nematerijalne kulturne baštine. Date su sugestije za doradu video zapisa. Prihvaćen je predlog da se celokupan video materijal predstavi na jednom CD-u i da se raspiše interni konkurs u školama učesnicama u cilju likovnog osmišljavanja omota CD-a. Završetak projekta je odložen do daljnjeg zbog epidemije Covida 19.

STUDIJSKA PUTOVANJA :

 • Usled epidemije Covida 19, veći broj studijskih putovanja u cilju upoznavanja kulturne baštine pod zaštitom UNESKA morao je da se odloži. Realizovano je studijsko putovanje uoči same pojave virusa od 05.-13.02.2020.god . – Italija, Francuska, Španija. Putovanje je bilo vrlo uspešno, kvalitetno osmišljeno i realizovano.

KORISNO DRUŠTVENI RAD:

 • Članovi Klubova za UNESKO bili su uključeni u rad Crvenog krsta a na pružanju pomoći starim licima u nabavci potrepština za život. Radili su i na izradi maski.

Na kraju ovog izveštaja, možemo da konstatujemo da su i pored pandemije usled Corona virusa, realizovane mnoge aktivnosti, zahvaljujući radu koordinatora za UNESKO i samih škola, na čemu im se izuzetno zahvaljujemo.

Na kraju ovog izveštaja, možemo da konstatujemo da su i pored pandemije usled Corona virusa, realizovane mnoge aktivnosti, zahvaljujući radu koordinatora za UNESKO i samih škola, na čemu im se izuzetno zahvaljujemo.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu, 27.08.2020.