Godisnji Izveštaj o radu 2018/19

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2018/2019 GODINU

U skladu sa dosadašnjom praksom Federacije UNESKO klubova Srbije – UNESKO klub Beograd, podnosimo na uvid realizaciju programa rada Klubova za Unesko kao i same Federacije za šk. 2018/19 a na osnovu prispelih pojedinačnih izveštaja svakog kluba.

Sve aktivnosti Klubova za UNESKO kao i same Federacije odvijale su se na osnovu smernica UNESKA za održivi razvoj do 2030. god. a u cilju stvaranja uslova za trajan mir i prosperitet naroda i planete kao i na osnovu Plana rada Federacije Klubova za UNESKO od 07.06.2018.god i pojedinačnih planova rada svakog kluba.

Podvukli bismo, na samom početku izveštaja, značaj uključivanja naših klubova za UNESKO u raznim aktivnostima za UNESKO i van naše zemlje.

Na zasedanju Vanrednog kongresa Evropske Federacije UNESKO klubova, u vremenu od 28 juna – 01 jula 2018. prisustvovale su, u svojstvu delegata, profesorke Ugostiteljsko- turističke skole iz Vrnjačke Banje, Jovanović Rita i Bežanović Sonja.

Tema Vanrednog kongresa je bila: ”Evropsko kulturno nasleđe, poziv na dijalog i saradnju“, s obzirom da je 2018. god proglašena za godinu kulturnog nasleđa. Tom prilikom, naši delegati su prikazali studijska putovanja Unesko klubova Srbije pod pokroviteljstvom Evropske Federacije UNESKO klubova, a u cilju upoznavanja Evropske kulturne baštine pod zaštitom UNESKA.

  • Učenici Mina Milović iz Gimnazije Ivanjica i Dimitrije Petrović iz VI beogradske gimnazije učestvovali su u radu Letnjeg univerziteta od 09.-11 avgusta 2018.god. u Bukureštu. Organizator je bila Katedra za UNESKO pri Univerzitetu Dimitrie Cantemir iz Bukurešta u saradnji sa Nacionalnom komisijom za UNESKO Rumunije i Evropske federacije UNESKO klubova.

Teme su bile: a.Kultura mira i nenasilja. b.Svetska kulturna baština . c.Obrazovanje za održivi razvoj.

  • Od 04-06. aprila 2019.god.održana je Konferencija u Bukureštu na temu kreativnosti i inovacija mladih u pogledu održivog razvoja. Organizator je bila katedra za UNESKO, Univerziteta za obrazovanje mladih Dimitrie Cantemir. Konferenciji su prisustvovale profesorke iz Gimnazije Vrnjačka Banja Svetlana Magdelinić i Branislava Popović.
  • Federacija UNESKO klubova Srbije – UNESKO klub Beograd redovno učestvuje u radu Evropske federacije UNESKO klubova a po potrebi i Svetske federacije UNESKO klubova. U svojstvu Člana Izvršnog odbora Evropske federacije UNESKO klubova, redovno prisustvujemo skype konferencijama kao i konferencijama kada se organizuju u inostranstvu. Prisustvovali smo zasedanju Izvršnog odbora Evropske i Svetske federacije Unesko klubova u Grčkoj – Chalkida Evia od 08-11 juna 2018.god. i zasedanju u Minsku od 26.-28. maja 2019. god. Redovnim popunjavanjem upitnika o aktivnostima UNESKO klubova Srbije, upoznajemo Evropsku federaciju klubova za UNESKO o našim aktivnostima. U časopisu AZURE u izdanju Evropske federacije UNESKO klubova pojavljuju se i naše aktivnosti.

U toku je realizacija projekta „Nematerijalna kulturna baština moga kraja“ koji se zasniva na beleženju i prikazu nematerijalne kulturne baštine koja traje sve do današnjeg dana i koja se praktikuje u narodu. U ovaj projekat su uključeni sledeći klubovi : OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, OŠ „Vojislav Voka Savić “ Lazarevac, Gimnazija Ivanjica, Gimnazija Vrnjačka Banja, Ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja, OŠ „Dositej Obradović“ Farkaždin. Završetak projekta je do kraja 2019. god . Nakon iznošenja rezultata prikupljanja nematerijalne kulturne baštine, štampa se brošura u cilju trajnog očuvanja zabeležene nematerijalne kulturne baštine na osnovu istraživačkog rada mladih.

Na osnovu prispelih izveštaja pojedinih Klubova za UNESKO, pokušaćemo da prikažemo najglavnije aktivnosti tokom šk. 2018/19.god. i pored nedostatka prostora za vannastavne aktivnosti kao i sredstava za rad,ne možemo a da ne podvučemo značajan rad Klubova za Unesko, zahvaljujući učenicima i profesorima koordinatorima za UNESKO klubove kao i samih Direktora škola.

Na vrlo originalan način kao i svake godine obeleženi su značajni datumi preko vidno istaknutih panoa po holovima škole ili organizovanjem radionica i okruglih stolova . Najčešće su obeleženi datumi tolerancije, borbe protiv side, međunarodni dan ljudskih prava, obeležavanje 100 godina od završetka Prvog Svetskog rata, Međunarodni dan poezije, 9.maj Dan pobede nad fašizmom, Svetski dan hrane, 21.februar Dan maternjeg jezika, obeležavanje 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, Dan planete Zemlje, Evropski dan jezika, Međunarodni dan starijih osoba, Svetski dan deteta, Svetski dan zaštite životne sredine, 125 god.od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 god. od rođenja Desanke Maksimović.

Pojedini Unesko klubovi su uspostavili značajnu saradnju sa drugim sličnim organizacijama kao što su UNICEF, Crveni krst, Misija OEBSa i to na raznim temama iz oblasti promovisanja mirnog rešavanja svih vrsta konflikata, bezbednog učešća u saobraćaju, rešavanja problema u svom okruženju, poboljšanju života u zajednici i uzimanju stvari u svoje ruke, program » UPSHIFT », u saradnji sa Haver Srbija organizovana je izložba „Pisma Hilde Dajč“ izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Napominjemo da su skoro svi Klubovi za Unesko imali jako veliki broj aktivnosti. Pokušaćemo u kraćem obliku da nabrojimo još neke od njih.

Učešće na manifestaciji Sportske igre mladih 2018. u Splitu, poseta Narodnog muzeja, organizovanje humanitarne prodajne izložbe učeničkih radova, prikupljanje sredstava za pomoć deci obolelih od raka, napravljen je film „Gilgameš“, učešće u manifestaciji Evropsko selo 2019., učešće na konkursu „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“ i osvojeno drugo mesto, organizovanje „Svetosavsko takmičenje u lepom pisanju“ u cilju negovanja našeg pisma – ćirilice kao i učešće u mnogo drugim manifestacijama edukativnog karaktera, organizovanje izložbe povodom 200 godina od izlaska prvog izdanja Vukovog Srpskog rečnika i 150 godina od kada je Vukov pravopis ušao u službenu upotrebu u Srbiji, aktivnosti o pravima deteta u okviru dečije nedelje, povodom Dana UN organizovan je međunarodni susret Rusije, Italije, Španije i Turske, u Gornjem Milanovcu, otvoreno je više FB stranica Klubova, tako da su vidljive sve aktivnosti, VI beogradska gimnazija je obeležila 15 godina od osnivanja UNESKO kluba, uređenje školskih dvorišta i sadnja drveća, organizovanje akcije „Čep za hendikep“, zaštita životne sredine – pravljenje sapuna od korišćenog ulja, obeleženi su i Dani Frankofonije, promocija zdravog stila života i priprema zdrave hrane, organizovanje Internacionalne smotre folklora u vezi kulturne saradnje, negovanje tradicije pripreme hrane, obeležavanje Noći muzeja, organizovanje Etno kutka i mnogo drugih aktivnosti iz oblasti rada UNESKA.

Posebno podvlačimo značaj organizovanja studijskih putovanja Unesko Klubova u cilju upoznavanja Evropske kulturne baštine kao i domaće. Putovanja se organizuju u saradnji sa Federacijom UNESKO Klubova Srbije – Unesko klub Beograd a pod pokroviteljstvom Evropske Federacije UNESKO klubova. Sam naziv „Studijska putovanja“ ukazuje na to da se putovanja unapred pripremaju u cilju upoznavanja učesnika o onome šta će posetiti i videti iz istorijskog i kulturnog aspekta, sa posebnim osvrtom na spomenike kulture pod zaštitom UNESKA . Tokom putovanja rađaju se nova prijateljstva između učesnika raznih Klubova, razvija se osećaj za toleranciju i prijateljsku komunikaciju. Ova putovanja su vrlo kvalitetna i vodi se briga o svemu, o kvalitetu organizovanja putovanja, brizi o učesnicima i kvalitetnom obrazovnom programu.

Organizovana su sledeća putovanja: Španija, Francuska, Italija, Azurna obala, Severna Italija i Pariz sa obilaskom Beča, izlet do manastira Kaona i poseta Šapca. Neki izleti u zemlji su otkazani zbog lošeg vremena.

I na kraju izveštaja, želimo da ukažemo na posebno angažovanje sledećih UNESKO klubova :

UNESKO klub VI beogradske gimnazije, UTŠ Vrnjačka Banja, UTŠ „Jug Bogdan“ Beograd, Gimnazija Vrnjačka Banja, Gimnazija Ivanjica, OŠ „Vuk Karadžić“ Zrenjanin, TŠ „Radoje Ljubičić“ Užice, OŠ „Desanka Maksimović“ Gornji Milanovac, OŠ „Dositej Obradović“ Farkaždin, Gimnazija „20.oktobar“ Bačka Palanka, OŠ“ Vojislav Voka Savić“ Lazarevac, Udruženje žena „Crepajke“, KUD “ Arsenije Teodorović „Perlez.

Zahvaljujemo se svim UNESKO klubovima na uspešnoj saradnji. Posebna zahvalnost Direktorima škola, nastavnicima koordinatorima za UNESKO klubove kao i učenicima i svima onima koji su sa puno entuzijazma učestvovali u realizaciji svih aktivnosti.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu, 27.08.2019.god