Godisnji Izveštaj o radu 2015/16

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2015/2016 GODINU

U skladu sa predloženim programom rada Federacije Unesco klubova Srbije – Unesco klub Beograd i pojedinačnim programima rada pojedinih Unesco klubova, možemo da konstatujemo, na osnovu prispelih izveštaja rada Unesco klubova, da su realizovane brojne aktivnosti i to vrlo uspešno. Izražavamo naše divljenje za pokazani entuzijazam u vreme kada mnoga pitanja u obrazovnom sistemu moraju da se reše, a naročito nagrađivanje prosvetnih radnika u skladu sa postignutim rezultatima.

Pokušaćemo da u sažetom obliku navedemo aktivnosti pojedinih Unesco klubova koji su bili najaktivniji u protekloj šk. god.

1. Unesco klub OŠ « Momčilo Nastasijević » Gornji Milanovac.

Najveća pažnja bila je posvećena aktivnostima vezanim za eko projekte škole kao i aktivnostima u cilju razvijanja kulture, interesovanja za sportske aktivnosti, razvoju dobrih međuljudskih odnosa a sve u cilju poboljšanja obrazovanja, kulture i održivog razvoja na temeljima mira, dostojanstva čoveka i ljudskih prava.

Organizovana je humanitarna akcija ”Jedan paketić – puno ljubavi” za drugare iz škole koji nemaju mogućnosti da kupe mnogo toga što im nedostaje: igračke, školski pribor, sredstva za higijenu itd.

Ostvarena je saradnja sa OŠ “Vožd Karađorđe” iz Leskovca i razmenjena su iskustva iz oblasti zaštite životne sredine. U dvorištu škole učenici su ukrasili jelku za Novu godinu od recikliranog materijala i tako pokazali da svaki reciklirani materijal može da nađe svoju upotrebu. Organizovan je i Eko kviz. Pitanja su bila iz oblasti zaštite životne sredine.

Organizovan je okrugli sto na temu rodne ravnopravnosti i saradnje roditelja i škole. Postavlja se pitanje da li su vaspitni ciljevi porodice i škole isti.

Poklonjena je i velika pažnja razvoju interesovanja za sport : » Budi uporan, nikad ne odustaj, disciplinuj sebe ». U školi je održan i «Dan izazova» uz učešće svih učenika a cilj ove akcije je bio da se što veći broj ljudi uključi u u rekreativne aktivnosti kroz igru, druženje i zabavu. I pojedini članovi Olimpijskog tima su posetili školu i održali » Olimpijski čas » u cilju promovisanja olimpijskih igara i bavljenja sportom. Održana je i biciklijada na poligonu škole a posle, učenici su se provozali biciklima kroz grad.

Važno je da napomenemo da su u sve ove aktivnosti bili uključeni mnogi nastavnici škole, pored koordinatora za Unesco klub kao i druge institucije van škole, što je za svaku pohvalu. Aktivnosti su prevazišle okvire dvorišta škole.

Koordinator za Unesco klub je Ljiljana Jovičić Kačarov, prof. Nemačkog jezika.

2. Unesco klub VI beogradske gimnazije.

Program aktivnosti Unesco kluba bio je posvećen podizanju opšteg obrazovnog i kulturnog nivoa učenika, sve u cilju održivog razvoja društva. Izbor sadržaja rada omogućio je sticanje znanja iz oblasti zaštite kulturne baštine, istraživačkog rada, upoznavanja spomenika kulture svog naroda kao i drugih, uspostavljanjem komunikacija sa školama iz susedstva. Na ovaj način stvaraju se uslovi za svestran razvoj učeničke ličnosti, poboljšava se kvalitet sopstvenog života i doprinosi pozitivnom razvoju društvene i kulturne sredine. Realizacija ovih ciljeva ostvarena je kroz sledeće aktivnosti :

Obeležavanje datuma od značaja uvrštenih na listu UN i Unesca. Izrada edukativnog materijala iz oblasti spomenika kulture Beograda. Izrada fotografija » Beograd s mog prozora» i postavljanje izložbe. Posećena je i crkva Presvete Bogorodice, kao i pozorišne predstave : « Strah od ljubavi » i « Pripovetke jednog kaplara ». U cilju upoznavanja spomenika pod zaštitom Uneska u Evropi izrađeni su i prezentovani sadržaji iz studijskog putovanja Austrija, Nemačka, Italija 2016.god. i učenici su bili detaljno upoznati o spomenicima kulture koje ce obići. Otvorena je FB stranica Unesco kluba i uređen je link na sajtu škole. Održano je i predavanje iz oblasti znamenitih Srba.

Koordinator za Unesco klub je Jasna Perić,prof. koja je ujedno i član Izvršnog odbora Federacije Unesco klubova Srbije – Unesco klub Beograd.

3. Izveštaj o radu Unesco kluba VIII beogradske gimnazije.

Unesco klub je ove godine posebnu pažnju posvetio humanitarnom radu i podizanju kulturnog i obrazovnog nivoa učenika.Posećena je izložba u velikoj galeriji Vojske Srbije povodom obeležavanja večnog pomena Nadeždi Petrović, kao i Istorijski muzej grada Beograda – izložba o Mihajlu Pupinu i Dvorana slavnih evropskih pronalazača. Posećena je i pozorišna predstava »Marija Stjuart » u Narodnom pozorištu.

Ostvarena je saradnja sa Prihvatilištem za nezbrinutu decu. Pravljena je torta za decu u prihvatilištu i organizovano je druženje « Deca-deci ».Prikupljena je i određena pomoć.

U cilju upoznavanja drugih kultura i spomenika pod zaštitom Unesca realizovano je studijsko putovanje Azurna obala – Severna Italija uz odgovarajuće pripreme i prethodno upoznavanje spomenika koji su programom putovanja predviđeni da se vide.

Koordinator za Unesco klub Vesna Grubor,prof , saradnici Cvetković Divac Olivera, Ostojić Slađana, Spremić Ana.

4. Unesco klub OŠ”Desanka Maksimović” Gornji Milanovac.

Unesco klub ove škole je aktivno učestvovao u životu škole usklađujući aktivnosti iz programa rada Unesco kluba sa Godišnjim programom rada škole.

Aktivnosti su počele otvaranjem Dečije nedelje performansom o pravima deteta. Obeležen je Dan UN i Međunarodni dan tolerancije. Tom prilikom učenici su posetili Šumarice u Kragujevcu u znak sećanja na streljanje đaka i građana Kragujevca.

Najaktivniji članovi Unesco kluba imali su priliku da posete Sajam knjiga u Beogradu, Istorijski muzej Srbije gde su pogledali izložbu o Mihajlu Pupinu kao i Etnografski muzej. Gostovala je , nevladina organizacija Haver Srbija koja je organizovala dve radionice o toleranciji i Holokaustu.

Organizovan je izlet do manastira Žiča, Studenica i Gradac u cilju upoznavanja spomenika kulture naše zemlje.

Koordinator za Unesco club Vesna Acović,prof.

5. Unesco club Doma učenika ŽTŠ Beograd.

Po svojim aktivnostima to je klub koji neguje debate na aktuelne teme i u tome je postigao izuzetne rezultate. Jedna od članova tog kluba Marijana Karašičević je primljena u Školu debate EU-Info centra.

Navešćemo teme o kojima se raspravljalo tj. debatovalo u ovom klubu:” Estetsku hirurgiju bi trebalo zabraniti, smrtnu kaznu treba vratiti u Srbiju, nasilnici su žrtve, da li je rijaliti jedino što nam pružaju nacionalne tv stanice, srednjoškolce treba testirati na psiho-aktivne supstance, Evropa ili Rusija,religija, moralni uzor ili opijum, najbolji filmovi svih vremena, dvadeseti vek, vek filmske umetnosti, tolerancija -gde su njene granice?”

Održana je centralna debata u Skupštini Srbije ”Ovaj dom treba da podrži kretanje radne snage u zemljama zapadnog Balkana”.

Koordinator za Unesco klub Divna Držajić, vaspitač.

6. Unesco club Gimnazija Ivanjica

Aktivnosti ovog kluba su se uglavnom odvijale u cilju podizanja opšteg obrazovnog i kulturnog nivoa učenika.

Obeležen je Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Ukazano je na značaj zaštite čovekove sredine i poštovanja održivog razvoja.

Studijsko putovanje u Sloveniju i Italiju učenika koji su nadareni za matematiku.

Poseta Ruskom domu u Beogradu.

Studijsko putovanje za Ohrid i poseta najstarije štamparije, Gutenbergove, jedne od tri najstarije u svetu. Pri štampariji je i radionica za izradu papira na način od pre dve hiljade godina. Posetioci su imali mogućnost da sami izrade papirus, štampaju grafiku ili ikonu i to sa sertifikatom.

Organizovana je i poseta izložbe grafika i crteža Pabla Pikasa u Užicu. Dela su iz perioda od 1932. do 1969.god a iz kolekcije Žive i Lazara Vujića.

Koordinator za Unesco klub dr Duško Parezanović

7. Unesco klub XII beogradske gimnazije.

Osnovna smernica rada Unesco kluba bila je posvećena značaju znanja u opštoj kulturi. Cilj i zadatak ovog kluba bilo je negovanje kulturnih i humanih vrednosti u spoznajima učenika. Organizovan je Dan nauke, Dan Rimske kuhinje, Dan Šekspira. Iz oblasti humanitarnih aktivnosti izdvajamo Akciju za Radeta.

Koordinator za Unesco klub Aleksandra Jović,prof.

8. Unesco klub Gimnazija Vrnjačka Banja.

Mnogobrojne vrlo korisne i poučne aktivnosti odvijale su se u okviru obeležavanja značajnih datuma UN i Unesco-a. Septembar i oktobar su bili posvećeni negovanju izražajnih mogućnosti učenika. U novembru su dominirale teme iz oblasti tolerancije, rodne ravnopravnosti i borbe protiv svake diskriminacije u odnosu na pol, godine života, boje tena i teških oboljenja. Obeležen je Dan borbe protiv side i podvučen značaj prevencije. Zajedno sa sekcijom kaligrafa, obeležen je Dan ćirilice i ukazano je na značaj negovanja svog pisma. Organizovane su i tribine na kojima se raspravljalo o značaju pravilne ishrane kao i o štetnosti konzumiranja opojnih droga. Aktivnost se proširila i na ostale osnovne škole preko projekcije filmova i putem razgovora sa mladima. Bilo je razgovora i o tome kako da se zaštitimo od digitalnih nasilja i o pravilnom korišćenju interneta. U pojedinim aktivnostima Unesco kluba učestvovali su i drugi nastavnici škole, tako da su aktivnosti bile sveobuhvatne i na širokom planu.

Koordinator za Unesco klub Svetlana Magdelinić,prof i član Izvršnog odbora Federacije Unesco klubova Srbije – Unesco klub Beograd.

9. Unesco klub Gimnazija “20. oktobar” Bačka Palanka.

Aktivnosti kluba su bile uglavnom u cilju upoznavanja drugih kultura i civilizacija preko upoznavanja spomenika kulture pod zaštitom Uneska. Povodom obeležavanja značajnih datuma, učenici su pripremali video prezentacije putem video bima i to u holu škole, tako da je materijal bio pristupačan svim zaposlenima kao i posetiocima škole.

Studijsko putovanje Severna Italija – jug Francuske je prethodno studiozno pripremljeno a nakon putovanja, učenici su sakupljeni materijal prikazali na panou škole i putem filmova. Pokrenuta je i FB stranica na kome su se našle sve aktivnosti kluba. Pored upoznavanja spomenika kulture Evrope, učenici su se družili sa drugim Unesco klubovima iz VIII beogradske gimnazije i OŠ » Vojislav Voka Savić » iz Lazarevca.

Koordinator za Unesco klub Ilinka Ilić,prof.

10. Unesco klub 0Š”Đorđe Natošević” Novi Sad

Obeleženi su značajni datumi u vezi stvaralaštva Mihajla Pupina i Jovana Cvijića.

U emisiji RTV “ Čigra” predstavljena je skola i Unesco klub.

Saradnja Unesco kluba u realizaciji emisije RTV “ Biznis monitor”.

Povodom 35godina od proglašenja Ćirila i Metodija za pokrovitelje Evrope od strane pape Jovana Pavla II.

Unesco klub je učestvovao u kampu “ Vikend Ćirila i Metodija, pokrovitelja Evrope”, u manastiru Remeta, na Fruškoj gori a u organizaciji Bugarskog kulturnog društva. Sertifikate učesnicima dodelio je Julian Kitipov, drugi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

Koordinator za Unesco klub Branka Bubanj,prof.

11. Unesco klub OŠ”Vojislav Voka Savić” Lazarevac.

Ovaj Unesco klub je svoje aktivnosti usmerio na preporuke Uneska koje su se odnosile na obrazovanje, nauku i kulturu. Aktivnosti su se odvijale po sledećem redosledu: septembar – Upoznavanje sa idejama i radom Uneska, oktobar – Upoznavanje sa spomenicima kulture pod zaštitom Uneska, kod nas i u svetu, novembar -obeležavanje dana deteta, decembar- obeležavanje Dana borbe protiv side, februar- obrazovna priprema za realizaciju studijskog putovanja u Francusku i Italiju, mart- obeležavanje Dana Frankofonije, april- realizacija Studijskog putovanja, maj- obeležavanje dana zaštite životne sredine.

Koordinator za Unesco klub Tatjana Ćirić,prof.

Unesco klub Zemunska gimnazija.

Aktivnosti su bile sledeće: Septembar- upoznavanje sa svetskom baštinom pod zaštitom Uneska i o zadacima Unesco kluba za proteklu školsku godinu, oktobar- spomenici pod zaštitom Uneska u zemlji i u inostranstvu, obeležavanje Dana borbe protiv side, januar i februar obrazovna priprema za studijsko putovanje u Pariz sa osvrtom na zemlje kroz koje se prolazi, mart- Dan Frankofonije, april- realizacija studijskog putovanja, maj – sistematizacija urađenog i viđenog tokom aktivnosti Unesco kluba.

Koordinator za Unesco klub Jelena Međedović,prof.

13. Unesco klub ”Jug Bogdan” Ugostiteljsko-turistička skola Beograd

Aktivnosti i ovog kluba su bile obrazovnog karaktera i zasnivale su se na razmatranju pojedinih aktuelnih događanja u svetu u odnosu na ljudske slobode danas i nekada, o emigrantskoj krizi, o tome da li je svet danas više ili manje progresivan i u kojoj fazi je napredak čovečanstva. Izveden je i ogledni čas Vuk Stefanovic Karadžić kao biograf i istoričar. Posećeni su i spomenici kulture u Sremskim Karlovcima, značajni za našu kulturnu baštinu.

Koordinatori za Unesco klub J. Bjeković i S. Paunović.

14. Unesco klub ”Dr. Đorđe Natošević” Novi Slankamen.

U skladu sa programom rada i zdravstvenim mogućnostima koordinatora, aktivnosti su se odvijale samo u prvom polugodištu. Obeleženo je nekoliko značajnih datuma. Posvećena je pažnja uspehu naše Delegacije u Unesku na sprečavanju ulaska Kosova u Unesco i u tu svrhu priređena je izložba panoa i učeničkih radova iz oblasti srpske kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije.

Koordinator za Unesco klub Kosta Nikolić,prof.


Na osnovu gore izloženih aktivnosti pojedinih Unesco klubova, mogli bismo da zaključimo sledeće: Svi programi i aktivnosti Unesco klubova bili su uglavnom bazirani na smernicama i idejama Uneska u pogledu zaštite životne sredine, upoznavanju spomenika kulture pod zaštitom Uneska, kod nas i u svetu, održivog razvoja, podizanju svesti o značaju tolerancije i komunikacije, fizičke i mentalne kulture, poštovanju ljudskih prava i razvoju humanitarnih i volonterskih aktivnosti.

Zahvaljujemo se još jednom na svim aktivnostima Unesco klubova i entuzijazmu nastavnog kadra. Čestitamo na rezultatima rada i očekujemo isto zalaganje i u narednoj školskoj godini uz nove programe rada.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu ,17.09.2015.