Godisnji Izveštaj o radu 2013/14

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2013/2014 GODINU

Na osnovu prispelih izveštaja o aktivnostima pojedinih Unesco klubova Srbije, moglo bi se zaključiti da je većina aktivnosti bila u skladu sa predloženim Planom rada Federacije Unesco klubova Srbije – Unesco klub Beograd za šk. god. 2013/14. iako ima i mnogo dodatnih aktivnosti, zavisno od interesovanja učenika i zainteresovanosti i mogućnosti samih klubova u okviru škola.

U izveštaju prof. Jasne Perić iz VI beogradske gimnazije stoji: “Fleksibilnost u obradi tema omogućila je da metodički i sadržajno uravnoteženo izlaze u susret obrazovnim i saznajnim potrebama učenika, kako bi ih pripremila za funkcionalno korišćenje stečenog znanja. Zajednička odgovornost za kvalitet stečenih veština ogleda se u kreiranju tema, metoda i tehnika u skladu sa razvojnim sposobnostima i učeničkim interesovanjima. Imajući u vidu višegodišnje iskustvo u ovako koncipiranom radu, mišljenja sam da stečena znanja i veštine omogućavaju svestran razvoj učeničke ličnosti, poboljšavaju kvalitet sopstvenog života i doprinose razvoju društvenog i kulturnog okruženja”.

Mnoge su se aktivnosti odvijale u sklopu obeležavanja značajnih datuma sa liste Ujedinjenih nacija i Uneska. Ostvareni su na taj način mnogi obrazovni i vaspitni ciljevi kao n.pr.negovanje kulture mira i međusobnog razumevanja, borba za ljudska prava , za istinito informisanje, za očuvanje kulturnih dobara i životne sredine, za zdrav život i sport. Ukazivano je na štetnost duvana i korišćenja droge kao i na zaštitu od side.

Unesco klub OŠ”Đorđe Natošević” iz Novog Slankamena posebnu pažnju je posvetio upoznavanju i proučavanju prirodne i kulturne baštine pod zaštitom Uneska u našoj zemlji ali i u svetu. Deo tih aktivnosti se odnosio i na prepoznavanje lokalne prirodne i kulturne baštine u cilju razvoja turizma.

Unesco klub Gimnazija Vrnjačka Banja posebnu pažnju je posvetio debatovanju na temu “Državni ili privatni fakultet”, uređenju škole i školske okoline u sklopu dana planete Zemlje. Učestvovali su i u realizaciji razmene učenika sa Gimnazijom iz Torina koja će se nastaviti.

Početkom jula 2013. god. Unesco klub Gimnazije Vrnjačka Banja u saradnji sa UTŠ Vrnjačka Banja je organizovao Smotru Unesko klubova iz regiona. Učestvovali su Unesko klubovi iz Gimnazije Ivanjica i Kruševac kao i Vrnjačke Banje. Tom prilikom uručena je i pristupnica Unesko klubu UTŠ Vrnjačka Banja.

Svi Unesko klubovi su vrlo uspešno prikazali svoje aktivnosti na jedan vrlo lep, informativan i kreativan način. Istom prilikom učesnici su imali priliku da upoznaju Vrnjačku Banju uz stručnu podršku učenika UTŠ. Na kraju su dobili slobodno vreme za druženje i upoznavanje uz pesmu i muziku u samom parku.

Unesco klub VII beogradske gimnazije posebnu pažnju je posvetio kreiranju fejsbuk stranice kao i mnogi drugi klubovi. Angažovali su se i u prikupljanju pomoći postradalima u poplavi. Akcija je proširena i na lokalnu zajednicu. Unesko klub XII beogradske gimnazije angažovao se na uključivanju učenika u samostalni istraživački rad . Posetili su Institut u Vinči u organizaciji Unesko kluba Beograd. U cilju popularizacije fizike i prirodne nauke održano je i predavanje naučnika Instituta” Vinča”.

Iznošenjem nekih od aktivnosti Unesko klubova, pokušali smo da objedinimo većinu aktivnosti i ostalih Unesko klubova koji nisu navedeni kao n.pr. Unesko klub OŠ”Momčilo Nastasijevic” iz Gornjeg Milanovca i dr. Od ostalih aktivnosti iz Programa rada Federacije Unesko klubova Srbije, važno je podvući i studijska putovanja koja su organizovana pod pokroviteljstvom Evropske Federacije Unesco klubova a u cilju upoznavanja kulturnih znamenitosti Evrope i spomenika pod zaštitom Uneska kao i samih Evropskih institucija, kao što su Evropski Parlament i Savet Evrope u Strazburu. U ova studijska putovanja uključeno je više Unesko klubova iz različitih škola kako bi mladi imali mogućnost da se druže, steknu nova prijateljstva i razmene iskustva u radu.

Značajna manifestacija u godini 2013. je i obeležavanje 10 godina postojanja Unesko klubova u Srbiji. Tom prilikom održana je Svečana sednica Federacije Unesko klubova Srbije – Unesko klub Beograd, kojoj su prisustvovale značajne ličnosti iz oblasti rada Uneska i Unesko klubova. Pozdravni govor je održala Predsednica Federacije Unesko klubova Srbije koja je iznela kratak istorijat Unesko klubova u Srbiji. Podnet je i izveštaj o radu 37. Generalne Konferencije Unesca u Parizu. Razmatrane su i mogućnosti primene zaključaka Generalne Konferencije u svakodnevnom radu Unesko klubova. Nakon toga, pojedini animatori Unesko klubova su podneli izveštaj o svojim aktivnostima što je privuklo posebnu pažnju.

Predsednica Evropske federacije Unesco klubova g-đa Daniela Popesku obratila se svečanom skupu sa rečima dobrodošlice, kojom prilikom je podvukla značaj rada i funkcionisanja Unesko klubova u Srbiji. Uručen nam je i poklon, ulje na platnu koje prikazuje etno motiv iz Rumunije.

Dodeljene su i Pohvalnice i Priznanja pojedinim Unesko klubovima i animatorima.


Pohvalnice su uručene:

 • Gimnazija Ivanjica, Parezanović Duško, direktor.
 • VII gimnazija Mirijevo,Marinković Radomir, koordinator
 • XII beogradska gimnazija.
 • Dom učenika Srednje železničke škole, Držajić Divna, koordinator.
 • Gimnazija Bačka Palanka.
 • ETŠ “Nikola Tesla” Beograd, Rada Kamban, direktor.
 • UTŠ Vrnjačka Banja, Čeperković Jelena, direktor.

Priznanja su uručena:

 • Zemunska gimnazija, Senka Aradski, prof.; koordinator.
 • Međedović Jelena, prof.; koordinator.
 • Gimnazija Smederevo, Ilišković Snežana, prof.; koordinator.
 • Gimnazija Vrnjačka Banja, Sarić Slavoljub, direktor.
 • Gimnazija Kruševac, Dačić Biljana, direktor.
 • Gimnazija Vrnjačka Banja, Magdelinić Svetlana, prof, koordinator, član Izvršnog odbora Federacije Unesko klubova Srbije.
 • VI gimnazija Beograd, Perić Jasna, prof. koordinator. i član Izvršnog odbora

Pejčić Grozda kao višegodišnji koordinator UTŠ Beograd.

Još jedna vrlo značajna aktivnost Unesko klubova Srbije je bila Smotra Unesko klubova 10.04.2014. god. na poziv Udruženja profesora francuskog jezika održana je prezentacija rada Unesko klubova Srbije.

Nakon otvaranja mnogih spomenika kulture na Kalemegdanu u Beogradu, 01.06.2014.god. organizovana je poseta Kalemegdanskoj tvrđavi uz podršku same uprave i Unesko kluba Beograd a za XII Beogradsku gimnaziju. Obilazak je počeo od donjeg Kalemegdana i Nebojšine kule, zatim Barutane u kojoj su izloženi spomenici iz II, III I IV veka,pa Rimski bunar, Sahat kula i Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Obilazak Kalemegdana je unet i u nov Program rada za šk.2014/15. god.

U toku protekle školske godine uspostavili smo kontakt sa jednom gimnazijom u Torinu preko Unesco kluba Torino a u cilju razmene učenika. Projekat je bio na kraju školske godine obustavljen zbog odlaska profesora koji je bio zadužen za tu razmenu. Nakon direktnih kontakata u Torinu doneta je odluka da se projekat nastavi u toku ove školske godine. U ovu razmenu učenika uključene su: Gimnazija Ivanjica, Gimnazija Vrnjačka Banja i UTŠ Vrnjačka Banja.

Pokušali smo da objedinimo aktivnosti Unesco klubova, ali je sigurno da nismo u mogućnosti da navedemo sve aktivnosti koje su se odvijale tokom protekle školske godine.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu, 29.09.2014. god.