Godisnji Izveštaj o radu 2012/13

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2012/2013 GODINU

U toku protekle školske godine posebna pažnja je bila posvećena otvaranju stranice Unesko klubova na facebook-u kako bi imali mogućnost da komuniciraju međusobno u cilju plasiranja svojih aktivnosti i ostvarivanja međusobne saradnje. S obzirom da je to proces koji zahteva vreme, ista aktivnost je i dalje u toku.

Ostvareni su vaspitno – obrazovni ciljevi iz Predloga programa rada federacije Unesko klubova Srbije i to iz raznih oblasti , uglavnom preko obeležavanja značajnih datuma sa liste Ujedinjenih nacija i Uneska.

Svaki Unesko klub se opredelio za obeležavanje onih datuma koji su privukli pažnju učenika u tom trenutku, bilo da su iz oblasti zdravog života ili upoznavanja kulturne baštine naše zemlje i Evrope.

Jedan broj Unesko klubova se uključio u studijsko putovanje Pariz 2013. koje se odvija pod pokroviteljstvom Evropske federacije Unesko klubova, centara i asocijacija. Na taj način su upoznali spomenike kulture pod zaštitom Uneska u Strazburu, Parizu, Remsu i Beču kao i evropske institucije kao što su Evropski parlament, Savet Evrope i Sedište Uneska u Parizu.

Drugi su se uključili u posetu Beogradu, Belom dvoru i Zoo vrtu na dan oslobođenja grada, 20.10.2012. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada Beograda dobili smo vodiča volontera koji nam je pokazao ceo Beograd i Zemun sa svim znamenitostima kao i sam Beli dvor. Prevoz nam je obezbedio FUDEKS iz Beograda. Ulaznice za Beli dvor i Zoo vrt su bile gratis. Mi smo se samoinicijativno organizovali da svaki učenik ponese nešto od hrane za životinje.Bio je to nezaboravan dan za učesnike.

Pri pojedinim Unesko klubovima postoje debatni klubovi koji vrlo uspešno rade kao što je to slučaj u Gimnaziji Vrnjačka Banja i debatni klub Žoc iz Internata Željezničke škole. U njima se raspravlja o aktuelnim zbivanjima u zemlji, kulturi mira i tolerancije i borbi za ljudska prava kao i o uključivanju mladih u rešavanju društvenih problema koji se tiču njih samih kao i čitavog društva.

Realizovana je i saradnja između Unesko klubova Srbije kao što je to bio slučaj za Dan nauke kada je VI beogradska gimnazija bila domaćin VII beogradskoj gimnaziji koji su predstavili projekat”Uragan Sendi”.

Prilikom izložbe fotografija na temu” Beograd s mog prozora” u VI beogradskoj gimnaziji, pridružili su se i drugi Unesko klubovi, šaljući fotografije na istu temu.

Unesko klub pri OŠ i Srednjoj školi “Petro Kuzmjak” iz Ruskog Krstura je organizovao susret sa OŠ”Nestor Žučni” iz Lalića ,OŠ”Petefi brigade” iz Kule i Srednje škole iz Crvenke. Prisustvovali su i susretu rusinskih škola u Kruščiću a posetili su i Gimnaziju u Sremskim Karlovcima. U radu ovog Unesko kluba angažovan je dobar deo nastavnog kadra tako da su u saradnji sa pedagogom škole realizovali brojne aktivnosti: negovanje kulturne baštine, materijalne i nematerijalne,takmičenje pesnika za Dan zaljubljenih,poseta raznim manifestacijama, obilazak manastira u Vojvodini, upoznavanje različitih kultura i civilizacija u Evropi,organizovanja raznih radionica na različite teme, razgovor o etici i dr.

Vredno je i napomenuti da je izveštaj koji je napisala pedagog Ljubica Njeradi bio vrlo iscrpan i dokumentovan, snimljen na CD koji ćemo koristiti u prezentaciji rada Unesko klubova.

Organizovana je i Smotra Unesko klubova 01.06.2013. u Vrnjačkoj banji. Domaćin je bila Vrnjačka Banja i UTŠ iz istog mesta koja je tom prilikom i zvanično postala Unesko klub. U ovu Smotru Unesko klubova bili su uključeni Gimnazija Ivanjica, Gimnazija Kruševac, UTŠ Vrnjačka Banja i Gimnazija Vrnjačka Banja. Svaki Unesko klub je prikazao svoje aktivnosti putem originalnih kazivanja učenika, bilo govornih, bilo instrumentalnih ili putem videa. Uglavnom, aktivnosti je bilo bezbroj, koje su vrlo uspešno predstavljene od strane svih Unesko klubova učesnika.Svi učesnici su upoznali Vrnjačku Banju zahvaljujući učenicima UTŠ i na kraju su se družili do večernjih sati. Bila je to divna i uspešna Smotra Unesko klubova na zadovoljstvo svih učesnika, direktora škola i predstavnika Federacije Unesko klubova Srbije.

U saradnji Unesko klubova VI,XIII i XIV gimnazije realizovan je i film zajedno sa CENTROP.

Federacija Unesko klubova Srbije je isto tako organizovala saradnju sa Unesko klubom ALUMNIS iz Bukurešta i uključila Unesko klubove Gimnazije Smederevo, Gimnazije Zemun i OŠ “Ilija Garašanin” Grocka u organizovanju izložbe fotografija u Bukureštu na temu “ Dunav kako ga ja vidim” uz propratni tekst na engleskom ili francuskom jeziku. Fotografije su bili vrlo interesantne i privukle su pažnju posetilaca.

U sklopu saradnje Federacije Unesko klubova Srbije i Unesko klubova,posećen je Unesko klub « Petro Kuzmjak »iz Ruskog Krstura . Upoznali smo se sa njihovim radom.

15.10.2012. prisustvovali smo proslavi Dana škole Zemunske gimnazije, kojom prilikom nam je uručena Zahvalnica za uspešnu saradnju i pomoć u podizanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja učenika.

26.10.2012. god. prisustvovali smo Danu škole VI beogradske gimnazije i pogledali izložbu fotografija.

Decembra meseca 2012. god, prisustvovali smo ispred Federacije Unesko klubova Srbije Generalnoj skupštini Evropske federacije Unesko klubova,Centara i Asocijacija u Bukureštu kojom prilikom je Predesednica Federacije Unesko klubova Srbije – Unesko klub Beograd izabrana za člana Izvršnog odbora iste.

Ostaje nam da zaključimo da, zahvaljujući tome što svaki Unesko klub pri školama ima svoje aktivnosti u skladu sa predlogom programa Federacije Unesko klubova Srbije, program rada se u celosti i realizuje ali u različitim sredinama.

Ostaje nam da još više radimo na formiranju različitih sekcija pri Unesko klubovima kako bi se obuhvatile sve oblasti rada iz predloženog programa Federacije Unesko klubova Srbije.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu, 14.10.2013.god.