Godisnji Izveštaj o radu 2011/12

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2011/2012 GODINU

U toku protekle školske godine odvijale su se mnogobrojne aktivnosti Unesko klubova u skladu sa programom škola i predloženim programom Federacije Unesko klubova Srbije. Ni prekidi u radu škola zbog vremenskih neprilika i nadoknade izgubljenih radnih dana, nisu mogli da poremete rad Unesko klubova, što je za svaku pohvalu. Polako ali sigurno, mladi se uvode u humane ideje Uneska i bore se za primenu istih u svakodnevnom životu. Oni to rade sa puno elana uz pomoć i podršku svojih nastavnika.

Primetno je angažovanje pojedinih nastavnika i škola na polju povećanja stepena tolerancije i rešavanja konflikata nenasilno kao i na upoznavanju drugih kultura i spoznaja različitosti.

Gimnazija u Ivanjici obeležila je Dan Interkulturnog dijaloga i ostvarili su razmenu učenika i profesora sa gradom Moliterno u Italiji.Osnovna i srednja škola « Petro Kuzmjak » iz Ruskog Krstura je organizovala debatu na temu tolerancije i susret učenickih parlamenata. Posetili su Tavankut i Beograd na temu bogatstva različitosti. Isto tako poklanjaju veliku pažnju kontaktima sa zemljama Evrope i organizuju susrete mladih i studijska putovanja. U cilju približavanja svih generacija i boljeg međusobnog razumevanja, organizovane su humanitarne akcije, kao što su posete starim licima i prikupljanje garderobe za decu Doma »Spomenak « u Pančevu. Učenici Srednje škole Novi Bečej su u okviru prava čoveka posvetili pažnju pravima deteta i organizovali akciju pisanja parola kako bi skrenuli pažnju na tu oblast. U studijska putovanja u organizaciji Federacije Unesko klubova a u cilju »Upoznajmo Evropu da bi smo bolje razumeli sebe» bili su uključeni klubovi iz Beograda i okoline, Bačke Palanke, Lazarevca i Kruševca. Jedna grupa učenika koja je posetila Pariz, bila je primljena u sedištu Uneska, kojom prilikom je obišla ceo kompleks zgrada sa kulturnim znamenitostima.Unesko klub iz Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka je organizovao tematske susrete i radionice u cilju upoznavanje kulturne baštine Grčke, Italije, Španije i Francuske kao i kulturne baštine naše zemlje pod zaštitom Uneska. Na osnovu svog rada prof.Vladimir Majstorović je dobio nagradno putovanje za Brisel od Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Isto tako povećano je interesovanje za negovanje i očuvanje životne sredine. Federacija Unesko klubova Srbije je pokrenula inicijativu sađenja drveća. Mnogi su se odazvali našem pozivu i samoinicijativno obezbeđivali sadnice i sadili ih po školskom dvoristu ili na nekom prikladnom mestu. Najbolje rezultate je postigao Unesko klub pri KUD «Arsenije Todorovic» u Perlezu. Zasadili su 2000 sadnica raznog drveća. Ne zaostaju ni ostali Unesko klubovi koji su isto tako uložili veliki trud i želju da unaprede svoju životnu sredinu kroz razne aktivnosti kao sto su: sađenje cveća, uređenja školskih dvorišta i javnih površina. Sedma beogradska gimnazija je uspostavila kontakt sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Posetili su katedru ekologije i tom prilikom dobili su na poklon desetak sadnica od kojih jednu vrlo vrednu a to je sadnica Crvenog hrasta.Unesko klubovi su isto tako uzeli učesce u akciji »Očistimo Srbiju».

Unesko klub OŠ «Đordje Natošević» iz Slankamena je svoje aktivnosti usmerio ka temama u vezi svetske i domaće kulturne baštine i to na vrlo interesantan način. Organizovali su sastanke kluba i tom prilikom učenici su izlagali svoje radove koji su se odnosili na Srbiju i ceo svet. Učenici su odabrane teme prikazali usmeno i kroz prigodne panoe, bogato ilustrovane i veoma sadržajne, koji su privukli pažnju učenika i nastavnika škole. I pre naše inicijative da se učenici uključe u sve aktivnosti i svojim idejama obogate rad Unesko klubova, pojedine škole su organizovale timove učenika koji su angažovani da rukovode aktivnostima Unesko klubova. I Prehrambeno-ugostiteljska škola iz Čačka je osnovala tim od 18 učenika koji su se dobrovoljno prijavili da rade u Unesko klubu, određenog dana i u određeno vreme. Nakon predloga Federacije Unesko klubova Srbije, da se shodno Zakonu o mladima, uključi što veći broj učenika u osmišljavanje i realizaciju aktivnosti Unesko klubova, prispeli su nam spiskovi učenika sa brojevima telefona i e-mail-ovima ali jos ne i iz svih Unesko klubova. Očekujemo da se to dogodi početkom ove školske godine.

Vrlo uspešno su obeleženi značajni datumi sa liste Ujedinjenih nacija i Uneska i to na različite načine, kako bi privukli pažnju svih učenika . Na taj način se postigao visok vaspitni i obrazovni nivo. Obeležavanjem značajnih datuma, postajemo deo sveta koji se bori za bolje sutra i za humanije društvo.

Niz sportskih aktivnosti Unesko klubova i zdrav način ishrane obeležili su prošlu školsku godinu. Bilo je i različitih kulturnih aktivnosti kao što su književne večeri mladih pesnika i pisaca, smotra recitatora , poseta Sajmu knjiga, obeležavanje 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andricu i sl.

Sigurno je da ovim izveštajem nisu navedene sve aktivnosti Unesko klubova vec samo one najučestalije i najzapaženije.

Ostaje nam da napomenemo jedan vrlo važan događaj a to je Forum mladih koji je održan u Beogradu 09. juna 2012.god. Domaćin foruma je bio Dom učenika ŽTŠ uz saradnju sa Divnom Držaić koja je i animator Unesko kluba. Mladi su vrlo aktivno učestvovali u diskusiji o unapređenju rada Unesko klubova. Dat je predlog da se u okviru Unesko kluba osnuju sekcije koje bi se bavile aktivnostima po želji mladih a u skladu sa programom rada. Značajno je napomenuti da su mladi spremni da se uključe i u projekte drugih Unesko klubova i traže da o tim projektima budu obavešteni. Želeli bi da posete Pećku patrijaršiju i ostale spomenike pod zaštitom Uneska. Ana Pantelic iz VI beogradske gimnazije je preuzela obavezu da otvori stranicu Unesko klubova na mreži Facebook. Voljni su da se uključe u sve vidove humanitarnih aktivnosti. Predložena je organizacija «Kermesa», jedne vrste vašara na kojem bi učenici prodavali predmete ručne izrade ili pak one koje više ne koriste i sl. Prikupljena sredstava Unesko klub bi upotrebio za realizaciju svojih aktivnosti. Usvojen je i predlog da svaku ideju koju jedan Unesko klub osmisli i koju dostavi Federaciji Unesko klubova, ista prosledi svim ostalim klubovima radi zajedničke realizacije. Mladi su zainteresovani za kampove sa odredjenom tematikom ili čisto radne kampove. Zainteresovani su i za razmenu učenika.

Na osnovu gore navedenih zaključaka Foruma mladih, slobodni smo da naglasimo da je ovo bio vrlo uspešan forum, tako da je usvojen predlog da se održava svake godine. Većina ovih zaključaka je ušla u program rada za narednu školsku godinu.

Tokom prošle šk.godine, Federacija Unesko klubova Srbije- Unesko klub Beograd je pokrenula inicijativu učešća u kvizu Link Srbije preko interneta. Učestvovala je jedna grupa učenika iz Gimnazije Kruševac.

Na osnovu prikupljenih podataka koji od Unesko klubova je zainteresovan za međunarodnu razmenu učenika, uputili smo poziv Evropskoj federaciji Unesko klubova kao i pojedinačno Rumuniji i Bugarskoj a naknadno i Francuskoj. Do danas nismo dobili neki konkretan predlog, što ne znači da ga nećemo ni dobiti. Nastavićemo da radimo na tom planu.

Uspostavili smo kontakt sa Savezom Srba u Rumuniji. Sastanku je prisustvovao Predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu, dr Slavomir Gvozdenović, Saša Malimarkov, prof Gimnazije u Temišvaru i Dejan Popov zadužen za organizovanje mladih Srba u Rumuniji. Razmotrene su mogućnosti saradnje sa Unesko klubovima Srbije.

Povećao se broj Unesko klubova. Novi Unesko klub je Tehnička škola iz Bačke Palanke, Gimnazija u Sremskim Karlovcima, Škola za dizajn Novi Sad i Prehrambeno-ugostiteljska škola iz Čačka. Želimo im mnogo uspeha u radu.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu, 25.08.2012