Godisnji Izveštaj o radu 2009/10

IZVEŠTAJ O RELIZACIJI PROGRAMA ZA ŠKOLSKU 2009/2010 GODINU

Na kraju svake školske godine podnosimo izveštaj o radu i o tome u kojoj meri smo svi zajedno uspeli da realizujemo program rada Unesko klubova za školsku 2009/2010. godinu, a ove godine i Pridruženih škola Uneska.

U pogledu idejno-vaspitnog obrazovanja, po stavkama iz programa za ovu školsku godinu, veliki broj Unesko klubova je ovaj segment obrazovanja u potpunosti realizovao i to preko raznih aktivnosti. Npr.na osnovu našeg dopisa svim Unesko klubovima i Pridruženim školama Uneska od 25.09.2009. god. a u vezi održavanja Drugog naučnog evropskog parlamenta 2009/10. god. internet diskusija iz oblasti nauke, društva i politike, Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda plasirala se za učešće u radu Parlamenta u Ahenu u Nemačkoj u grupi od 15 najboljih učesnika na internacionalnom nivou. Rukovodilac ove aktivnosti je prof. Grozda Pejčić.

OŠ ”Milan Stojanović” iz Vračevgaja u Banatu je tokom godine realizovala obiman projekat prevencije od duvana pod stručnim nadzorom dr Zorice Plavšić iz Beograda i poslala je isti Unesku da bi ušao u zbirku aktivnosti koja je u pripremi.

VI beogradska gimnazija odazvala se pozivu da prisustvuje Forumu mladih o svetskoj baštini, pripremajući projekat iz kulturne baštine naše zemlje. Izabrali su da prezentuju Felix Romuliana- Gamzigrad. Do kraja maja poslali su ceo projekat preveden na engleski jezik. Ove aktivnosti odvijaju se u sklopu multikulturalnosti na kojima se insistiralo tokom cele školske godine. 2 učenika i prof. Jasna Perić, prisustvovaće tom forumu o trošku organizatora u drugoj polovini oktobra 2010. Organizatori su Nacionalne komisije za Unesko Slovenije i Hrvatske u saradnji sa Uneskom.

Upućeni su i pozivi svim školama, Unesko klubovima i Pridruženim školama Uneska da do 30.04.2010. dostave svoje aktivnosti od značaja na određenim formularima sa sajta a sve u cilju publikacije i promovisanja istih u svetu. Nemamo informaciju da li se još neka škola pridružila ovoj akciji, uz napomenu da je još uvek prisutan problem povratnih informacija o svim aktivnostima Unesko klubova i Pridruženih škola Uneska.

Redovno smo obaveštavali sve škole o međunarodnim projektima, kao što su to: Parlament u Belorusiji koji je održan 21.01.2010. pod nazivom “Belamun”, Internacionalni festival muzičkih i baletskih škola kao i svih onih koji se bave muzikom “Euroteatar” od 21. do 25.04.2010. u San Remu, i “1 goal” u cilju borbe protiv nepismenosti i za kvalitetno obrazovanje od 29.marta 2010. 17. O4. su poslata poslednja uputstva u vezi obeležavanja 20. aprila koji je proglašen za dan kada je ceo svet podržao tu akciju.

U pogledu obeležavanja značajnih datuma, učenici su uvek spremni da se odazovu pravljenju panoa i pisanju parola, tako da su te aktivnosti uvek u žiži interesovanja.

U pojedinim školama su oživeli debatni klubovi kao sto je to slučaj u Gimnaziji u Vrnjačkoj Banji što je za svaku pohvalu. To i jeste bio cilj prošlogodišnjeg takmičenja u veštini raspravljanja na nivou Srbije.

S obzirom da je 2009. god. proglašena za godinu multikulturalnosti, kao i ranijih godina, organizovana su studijska putovanja za Pariz, Beč – Budimpešta, Barselonu i francusku Provansu. Bilo je veliko interesovanje za ovaj vid aktivnosti i svi studijski projekti su osmišljeni i realizovani uspešno kao i tematske ekskurzije u našoj zemlji. Epidemija gripa nas je sprečila da organizujemo letnje kampove sa određenom obrazovnom i vaspitnom tematikom, tako da se te aktivnosti prenose u narednu školsku godinu.

U pogledu otvaranja novih Unesko klubova i Pridruženih škola Uneska, postoji veliko interesovanje, što nas posebno raduje i ohrabruje u radu.

Novi Unesko klubovi su: XII beogradska gimnazija, OŠ ”Marko Stojanović” Vračevgaj, Dom učenika srednje železničke škole iz Beograda, OŠ ” Đorđe Natošević” iz Slankamena.

Od pridruženih škola Uneska, dana 14.12.2009. je uručena Povelja Uneska Ugostiteljsko-turističkoj školi iz Beograda kao dokaz da je postala Pridružena škola Uneska. Ova škola je pokazala izuzetno velike rezultate u radu i u angažovanju da zažive ideje Uneska. Ranije je već imala status Unesko kluba.

Kruševačka gimnazija i Politehnička škola iz Kragujevca su izrazile želju da na osnovu svog internacionalnog angažovanja u dosadašnjem radu, postanu isto tako pridružene škole Uneska. Postupak za prijem je u toku.

Značajne informacije su još da je održano 34. zasedanje Generalne skupštine Uneska kojom prilikom je izabran Generalni direktor Uneska g-dja Irina Bokova iz Bugarske.

05.10.2009. održan je i Forum svih institucija koje se zalažu za ideje Uneska kojem je prisustvovao i naš predstavnik.

Na kraju ovog izveštaja, ostaje kao i uvek da se zahvalimo svim učesnicima u realizaciji programa rada za školsku godinu 2009/2010. i da poželimo mnogo uspeha u radu za narednu školsku godinu.


Predsednik Federacije UNESKO klubova Srbije
klub UNESKO Beograd
mr Milica Dromnjaković, prof.

U Beogradu 16.06.2010.god.